Thursday, 19 June 2014

MUHASABAH DIRI

Bismillahirahmanirahim.....

Assalamualaikum....subhanAllah..cantiknya ciptaan Allah..
Rasanya dh lama sngt x update entry kt blog ni...
minggu exam la katakan....he3....

esk last paper...x sbarnya nk hbis...nk blik umah...(5 blan lebih dh x blik)..
miss sume2 isi yg kat dlam rumah tu....

InshaAllah...esk last paper Engineering Programming..moga Allah permudahkan...
AMINN..

Just nk share sikit je utk entry kali ni...
'Bersyukur dengan nikmat yang Allah kurniakan...'
Nikmat ada bnyk....tapi syngnya manusia hanya nampak nikmat kebahagiaan...
nikmat kesukaran n ujian yg dbrikan kpd kita lansung dilupakan..malah dikutuk2..
sebanarnya, ada hikmah di setiap kurniaan ALLAH itu...
Contoh yang paling nyata ialah...

Seorang pelajar dpat result yg teruk dalam final exam...pasti dia akn rasa...
'aku dh usahalah..tapi tngok apa yg ak dpat...tngk dye tu x study pn..tp result gempak,owsome,power n mcm2la' ini tidak adil....

Sabar ye wahai kawan2....ni lah dipanggil nikmat...sebenarnya Allah nk menguji kita, Allah nk tngok kita ni mampu x nk hadapi sume benda tu...tapi bukankah, Allah menguji seseorang itu kerana ALLAH tahu seseorang itu mampu menghadapinya....so.. no need la rase lemah smpai nk buat benda2 di luar kotak fikiran..
Ada hikmah disebalik semua ketentuan ALLAH...mybe awk x dpat result yg owsome sbb Allah takut awk akn jadi riak n bangga dengan result yg diperolehi...Allah boley je tarik nikmat tersebut bila2 masa je....

The conclusion is:
We need to appreciate all the things that ALLAH had give to us....
sooo...keep calm and pray to ALLAH......